Faillissement

Het starten van een bedrijf is nooit zonder risico. Het vergt sowieso meestal al veel kapitaal en veel plan werk. Het kan zijn dat je het allemaal goed aanpakt en dat het goed loopt. Maar het kan ook zijn dat het de hele andere kant op gaat. En dit hoeft niet zo te zijn omdat je iets verkeerd hebt gedaan. Het kan zijn dat door de economische crisis, het gewoon niet meer mogelijk is om je bedrijf draaiende te houden. In dat geval zul je faillissement aan moeten vragen, hoe graag je dit ook zou willen vermijden.


 

Uiteraard probeer je eerst nog om alles mogelijke te doen om je bedrijf te redden. Maar mocht dit niet meer mogelijk zijn, waardoor je faillissement aan moet vragen, dan komen hier ook heel wat dingen bij kijken, en dan gaat het vooral om het papierwerk. In het geval van faillissement wordt er beslag gelegd op heel je vermogen, door de schuldeisers. Als je een eenmanszaak of een familiebedrijf bent, dan is het misschien wat makkelijk dan als je werknemers hebt, die je hun baan zult moeten afnemen.

Als je de beslissing hebt genomen (of als de beslissing vóór je is genomen) om jezelf failliet te laten verklaren, dan begin je allereerst met de aanvraag. Als je bij meerdere schuldeisers schulden hebt openstaan dan is het mogelijk dat je failliet verklaard wordt. Het klinkt allemaal erg formeel en juridisch, maar in feite is het failliet laten verklaren een pure formaliteit.

Ook wordt er dan een curator aangewezen die de zaken zal gaan regelen. De curator zal alle zaken van het failliete bedrijf beheren, en zal ook proberen om alle schulden die openstaan te betalen en af te lossen. In bijna elk land bestaat wel een site of een register waarin bekend wordt gemaakt als je failliet bent verklaard.

Het kan ook voorkomen dat de aanvraag al gedaan is maar dat er op de een of andere manier toch reden is om het faillissement op te heven. Als de aanvraag er nog niet door is kun je in dat geval naar de rechtbank gaan om aan te tonen dat er geen faillissement nodig is. Het kan ook zijn dat ineens de schulden geheel afbetaald kunnen worden. Maar ook een reden om het faillissement niet door te laten gaan is als er niet genoeg middelen zijn om de kosten van de faillissementsverklaring te betalen. Dit heeft namelijk allemaal zijn prijs, en je moet het maar net kunnen betalen.

Informeer je dus van te voren goed en grondig als je het vermoeden hebt dat het in de toekomst tot een faillissement zou kunnen komen. Het kan namelijk zijn dat je alsnog een manier vind om eronderuit te komen. Maar het brengt ook allerlei zaken met zich mee, en vergt dus een goed overzicht en een goede planning van alle zaken. Weet waar je het over hebt, en wat het beste is voor je bedrijf.